© 2024 Stichting Bedrijfstakbureau Kunststof- en Rubberindustrie | Privacyverklaring | Disclaimer | Over ons

Nieuwe Roostermethode

KRLI project: ‘Het nieuwe roosteren’’

Sinds oktober 2019 is ‘Het nieuwe roosteren’ mogelijk binnen de cao voor de kunststof-, rubber- en lijmindustrie! De nieuwe roostermethode is per 1 mei 2020 in de cao opgenomen. Er zijn instrumenten ontwikkeld waarmee alle bedrijven in de cao kunnen gaan werken.

Het nieuwe roosteren (in het kort):

Voor wie wil, blijft alles zoals het nu is; huidige standaard roosters kunnen blijven bestaan en de toeslagen voor 2, 3, 4 en 5-ploegendiensten blijven gelijk. De standaard roosters met standaard toeslagen staan als bijlage 3.B in de cao.

Maar …

  • Als werkgever of werknemers een nieuw rooster willen invoeren, volgen zij gezamenlijk de stappen in het nieuwe ’roosterprotocol’. Dit instrument staat als bijlage 3.C in de cao.
  • Ze gebruiken daarbij het digitale instrument ’voorbeeldroosters en duurzaamheidsscore’. Dat instrument geeft inspiratie voor vernieuwende roosters die beter aansluiten bij productiebehoefte, gezondheid en sociale wensen van werknemers. Het instrument helpt ook om te bespreken hoe duurzaam (gezond, sociaal gewenst) een voorgesteld rooster is. Die duurzaamheidsscore kan een argument zijn om een rooster wel of niet in te voeren. Dit instrument is een cao-tool.
  • Met het ‘beslisschema met klokurenmatrix’ kunnen werkgever en werknemers zelf de ploegentoeslag bepalen die hoort bij een voorgesteld rooster. Dit instrument staat als bijlage 5.C in de cao.
  • Het ‘beslisschema met klokurenmatrix’ is ook vertaald in een handige digitale rekentool. Met die rekentool kan iedereen bij elk rooster berekenen welke ploegentoeslag er bij past. De rekentool is een cao-tool
  • De klokurenmatrix geldt niet alleen voor collectieve roosters, maar is ook te gebruiken voor individuele roosters. Daardoor wordt het makkelijker om individueel maatwerk af te spreken. En dat geeft veel meer mogelijkheden om werknemers duurzaam in te zetten.

Meer uitleg nodig over de nieuwe roostermethode?
Bekijk dan onderstaand filmpje waarin de principes van het nieuwe roosteren heel duidelijk worden uitgelegd.